|
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5 Sonraki »
TANTUNİ
Özgür Şef
Kuzu kuşbaşı 500 gr
Sıvı yağ 2 kaşık
Tereyağ 1 kaşık
Domates 2 adet
Soğan 1 yeşıl
Toz kırmızı biber 1 kaşık
Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, az yağda kavurun. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Lavas ekmeklerinin içine koyarak servis yapın.

LAZANYA
Özgür Şef
Un 500 gr
Yumurta 4 adet
Kıyma 300 gr
Domates 4 adet
Soğan 2 adet
Kaşar 100 gr
Salça 1 çorba kaşığı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Yenıbahar 1 tatlı kaşığı
Tarçın 1 tatlı kaşığı
Süt 2 su bardağı
Yağ 2 çorba kaşığı
Un yumurta ve tuz yoğurulur ve yufkada kalın açılır ve parçalara kesilerek haşlanır(ya da hiç uğraşmayıp hazır lazanya da kullanabilirsiniz). Diğer tarafta beşamel sos hazırlanır(bakınız soslar)Soğanlar küçük doğranır,tencerede rengi dönene kadar yağ ile kavrulur,ardından kıyma eklenir piştikten sonra salça ilave edilir son olarak ise rendelenmiş yada kabuğu soyularak doğranmış domatesler eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak 15 dakika pişirilir. Piştikten sonra sarımsak ile diğer baharatlar karıştırılarak eklenir Kıyma sos ve beşamel sos karıştırlır. Haşlanmış lazanya bir kat borcamın altına döşenir üzerine karışımdan ilave edilir kaşar konarak kat tamamlanır böylece 4 kat yapılır.En üstüne yalnızca beşamel sos ve kaşar dökülerek 180 derece fırında pişirilerek servis edilir.

KABURGA
Özgür Şef
2 Adet Kuru Soğan
5 Diş Sarımsak
1 Avuç Karabiber
7 Çorba Kaşığı Barbekü sos
1.5 kg Kaburga
Fırını 210 dereceye ayarlayalım. Soğanı ve sarımsağı ayıklayıp doğrayalım, tane karabiberle birlikte bir tepsiye koyalım. Üzerlerini geçecek kadar su ekleyelim. Kaburgayı ısıya dayanıklı bir tabağın (veya kabın) içine koyup tepsiye yerleştirelim; kaburga suyla temas etmesin. Tepsinin üstünü akıllı folyonun (bir yanı folyo, bir yanı yağlı kağıt) yağlı kağıt tarafıyla kapatalım.
Bu şekilde 210 derecelik fırında 30 dakika pişirelim. Sonra 10 dakikada bir, fırının derecesini 10 derece düşürelim. 1 buçuk saat de böyle pişirelim; fırının derecesi 120ye geldiğinde pişirme işlemini sonlandıralım. 40 dakika fırında dinlendirelim. 2 saat sonra ise folyoyu açalım.
Ardından kaburganın üzerine barbekü sos sürüp 200 derecelik fırında üstü kuruyana kadar tekrar pişirelim.
Özgür Şefin notu: Barbekü sosu hazır alabilirsiniz, ama evde yapmak isterseniz dilediğiniz ölçülerde domates ve biber salçasını, soğanı, tereyağını, sirkeyi, balı kaynatın. Et suyu ekleyin. Tüm malzemeyi robotta çekip süzün; ketçap kıvamına gelsin. Bir miktar füme eti de robotta çekin ve sosun içine katın.
ZEYTİNYAĞLI MANTAR BASTI
Özgür Şef
1 Çorba kaşığı riviera zeytinyağı
Yarım kg. mantar
1 çay kaşığı tozşeker
4 domates
3 - 4 dal maydanoz
3 - 4 dal taze soğan
2 sivribiber
2 diş sarımsak
2 soğan Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Limon suyu
Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sivribiberleri ve soğanları ince ince doğrayın. Sarımsakları soyun. Taze soğan ve maydanozu kıyın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp, soğan ve sarımsakları kokusu çıkana kadar kavurun. Sivribiber ve taze soğanı ekleyip bir sos kıvamını alıncaya kadar pişirin. Mantarı süzüp domatesli sosa ekleyin. Tozşeker, limon suyu, tuz, kırmızı tozbiber ve karabiberi ilave edip karıştırın. Kısık ateşte kendi suyu ile mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca servis edin.
MANTAR ÇORBASI
Özgür Şef
500 gr. mantar
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
Yarım bağ dereotu
1 lt. soğuk su
1,5 su bardağı süt
Tuz
Mantarları yıkamadan üzerlerini temizleyerek ince ince doğrayın. Bir tencerede yağı ve unu kavurun. Kavrulunca tencereye mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık beş dakika kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve karıştırın. Süt kaynayınca suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine dereotu serperek servis yapın.
SOĞAN ÇORBASI
Özgür Şef
4 adet orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 adet defne yaprağı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tane karabiber
1,5 lt. su
Tuz
Soğanlar iri doğranır, sıvı yağda bir kaç dakika kavrulur. Kekik, defne yaprağı, tane karabiber ve maydanoz birlikte dağılmayacak şekilde sarılır ve tencereye konur. Soğanın üzerine un ve tuz eklenir, birkaç kez karıştırılır. Daha sonra malzemeler robottan geçirilerek püre haline getirilir. Üzerine 1,5 litre sıcak su konur. Bu şekilde kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Kaynadıktan sonra içindeki baharatlar alınır ve sıcak servis yapılır.
MANTARLI MADALYON DİLİMLERİ
Özgür Şef
300 gr. dilimlenmiş bonfile
20 adet mantar
2 kaşık zeytinyağı
1 adet soğan
2 kaşık un
2 fincan krema
Bonfileleri tuzlayıp, unlayın. Bir tavada zeytinyağı ile önünü arkasını kızartın. İçinden bonfileleri başka tabağa alın. Aynı tavada çok ince kıyılmış soğanları soteleyin daha sonra ince doğranmış mantarları da ilave edin. Mantarlar suyunu verince kremayı ilave edin. Krema biraz koyulaşınca bonfileleri içine ilave edip. 10 dakika sonra servise hazırdır.
BULGUR PİLAVI
Özgür Şef
250 gr. İnce bulgur
1 bardak tavuk veya et suyu
3 kaşık yağ
2 kaşık margarin
Taze soğan
Dereotu
Salça
3 bardak su
Tuz
Üç bardak suyu bir tencereye koyup tuz atıp suyu kaynatınız. Diğer bir tencerede üç kaşık yağda salçayı kavurun ince bulguru da ilave edip. Tencereye et veya suyunu koyup kaynatınız. Bulgur suyu çekip yumuşayınca iki kaşık yağı katıp, karıştırarak yağı her tarafa yediriniz. Tüm yeşillikleri de ekleyerek servis edin.
ÇİLAV
Özgür Şef
3 adet tavuk but
1 su bardağı jasmin pirinci
1 adet büyük yeşil biber
1 adet kuru soğan
1 demet taze soğan
1 dal taze biberiye
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
Tuz
Karabiber
Pilav tenceresine zeytinyağı dökün. Tavukların her iki tarafı da çıtır olana kadar kızartın. Sonra tavukları bir tabağa alın. Aynı tencereye ince doğranmış kuru soğanları ilave edin kavrulduktan sonra pirinçleri ilave edip iki katı kadar su ilave edin. Bir kere karıştırdıktan sonra tavuklar dahil bütün malzemeyi içine ilave edip karıştırın. Ocağı kısıp tencerenin kapağını kapatın. 30 dakika sonra servise hazır olacaktır.
BUHARDA MANTI (HAZIR YUFKADAN)
Özgür Şef
100 gr. kıyma
2 diş sarımsak
Lahana
Karabiber
3 adet yufka
1 yumurta beyazı
Lahanayı ince ince doğrayın, iki diş sarımsağı havada dövün, karabiberi de, kıymaya ekleyerek bütün malzemeleri yoğurun. Yufkayı tezgaha açın yarısına yumurta beyazı sürerek katlayın. İki kat olmuş yufkayı yuvarlak bir kalıp ile kesin. Yuvarlak yufkalara misket kadar kıyma koyarak kapatın. Mantıları buharda pişirme tenceresi ya da aparatıyla 15 dakika pişirip servis edin.
MANTARLI PATLICANLI BÖREK
Özgür Şef
15-20 adet mantar
5 adet yufka
3 adet patlıcan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
100 gr. kaşar
1 yumurta sarısı
Mantarları bir tavada soteleyin. Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Bir tencere içinde tereyağını eritip unu iyice kavurun. Kavrulan una sütü ilave edip devamlı olarak çırpın. Beğendi sos iyice koyulaşınca mantarları ve közlenmiş patlıcanları içine ilave edin. Sosu böylece soğumaya alın. Sos soğuduktan sonra yufkayı dörde bölün, kalın bir sigara böreği sarar gibi beğendi sosu, mantar ve kaşarlı harcı yufkaya koyarak sarın. Yumurta sarısını üzerine sürerek 180 derece fırında pişirin.
AŞURE
Özgür Şef
1 su bardağı buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru üzüm
10 - 15 adet kuru kayısı
4 adet kuru incir
2 su bardağı şeker
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
Tarçın
Nohut ve kuru fasulyeyi bir önceden aynı kapta ıslatın, sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları sıcak su ile akşamdan ıslatın. Aşureyi pişireceğimiz büyük tencereye buğdayları dört parmak geçecek şekilde soğuk su koyun ve yumuşayana kadar kaynatın. Kayısıları küp küp doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın. Buğdayları haşladığımız büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi ve kuru meyvalan sularıyla beraber aktarın. Tencereyi orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın. Soğumaya alın soğuduktan sonra üzerine tarçın serperek servis edin.
PROFİTEROL
Özgür Şef
Profiterol için:
1 su bardağı su
1 su bardağı un
125 gr margarin
3 adet yumurta
Krema için:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya
Çikolata sos için:
1 adet bitter çikolata
1 kaşık nişasta
1 kaşık un
2 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
Ufak bir tencereye margarin ve bir bardak su koyarak kaynatın. Yağ eridikten sonra bir su bardağı da un ekleyerek 2-3 dakika kadar karışımı sürekli karıştırarak pişirin. Hamur iyice kavrulup piştikten sonra soğumasını bekleyin. Hamur soğuduktan sonra üç yumurtayı tek tek bu hamurun içine yedirin. Hamurun iyice kabarması için yumurtalann iyice içine yedirilmiş olması gerekiyor. Daha sonra hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Bir tepsiyi yağlayarak, kaşık yardımı ile hamurdan ceviz büyüklüğünde olacak şekilde alalım. Aralarında en az iki-üç cm boşluk olacak şekilde dizin. Daha önceden 180 derece ısıtılmış fınnımızda üzeri kızarana kadar ortalama 35- 40 dakika pişirin.
Pastacı kremasını hazırlamak için; Bütün malzemeleri bir tencereye koyarak, kremayı kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz, kremamız piştikten sonra soğutmaya alıyoruz. Profiterol hamurun içine hazırladığımız kremayı sıkma torbası ile dolduruyoruz.
Çikolata sosunu da pastacı kreması gibi bütün malzemeyi soğuk sütün içinde önce karıştırıyoruz. Daha sonra ocakta ağır ateşte kaynatıyoruz. Tüm profiterolleri doldurduktan sonra üzerine çikolata sosunu gezdirip servis edebiliriz.
Fotoğraf "pestil" tarafından gönderildi. 25.06.2016
SUPANGLE
Özgür Şef
1 litre süt
Yarım su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı şeker
40 gr. çikolata
2 yemek kaşığı margarin
Bir tencereye kakao, unu ve şekeri ilave edin bir çırpma teli ile karışırın. Üzerine biraz süt ilave edin tekrar karıştırın. Malzemeleri sütün içinde eritin kalan sütü de ilave ettikten sonra ocağa koyun. Orta ateşte sürekli karıştırın kaynamaya başlayınca ocağı kısın bir dakika kadar daha pişirin ve altını kapayın. Pişmiş olan supangleye çikolata ve margarini ilave edin karıştırın. Soğumaya bırakın. Üzerinin kabuk tutmaması için soğuyana kadar ara ara karıştırın, soğuyunca iyice kaselere boşaltın ve buzdolabında bekletin soğuk olarak servis yapın.
DANA ROSTO
Özgür Şef
1 adet bütün nuar ya da bonfile
2 adet patates 1 adet pırasa
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 dal biberiye
1 fincan zeytinyağı
Patatesi küp doğrayın pırasayı julyen, bir kap içinde tuz, biberiye ve zerdeçal ile karıştırıp, üzerine yağ dökün. Sebzeleri 180 derecede fırına verin. Diğer tarafta etinizi tavada mühürleyin yani her tarafını kızartın ve sebzelerin üzerine koyun üzerini kapatıp yaklaşık bir saat 170 derecede pişirin. Bir saat sonra servis edebilirsiniz.
TAVUK DOLMA
Özgür Şef
1 adet bütün tavuk
1 su bardağı bulgur
1 adet ort boy kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
Tereyağı
Tuz
Karabiber
Zeytinyağını bir tava koyup kızdırın ardından küp küp doğradığınız soğanı katın biraz kavurduktan sonra bulgur ilave edip kavurun ve suyunu ekleyin, bulgur pişmek üzereyken ocağı kapatın. Tavuğu temizledikten sonra açık kalan kısma hazırladığımız soğanlı bulguru koyun ve bu kısmı da kapatın ve fırın tepsisine koyun. Fırının altına başka bir kapta su koyun ve 200 derecede bir saat pişirin. Bir saat sonra eritilmiş tereyağı ve tavuğun suyuyla ıslatalım, biraz dinlendirip servis edelim.
TAHİNLİ PANCAR SALATASI
Özgür Şef
1 su bardağı tahin
3 adet limonun suyu
Tuz
1 diş ezilmiş sarımsak
1 demet kıyılmış maydanoz yaprakları
3-4 adet orta boy pancar
1 çorba kaşığı şeker
Tahinin hazırlanışı: Tahin, limon suyu, sarımsak, tuz ve maydanoz çukur kaba koyulur ve karıştırılır. Krem kıvamını elde etmek için, pekleşlrse biraz su veya gerekirse limon ilave edilir, fazla gevşerse biraz tahin ile diğer malzemeler ilave edilir. Fazla gevşetmemek için su dikkatlice ilave edilmeli çünkü tahinin ilave edilmesi diğer malzemeleri de gerektirdiğinden zor bir seçenektir.
Pancarın hazırlanışı: Pancara şeker, üzerine su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynatılıp soğutulduktan sonra pancar soyulur ve küçük küpler şeklinde kesilerek servis tabağına koyulur.Pancar ile tahin karıştırılır ve servis edilir.
Not: Tahin, pancarlı ve sade olmak üzere ikiye bölünerek de servis edilebilir.
ML® Hibeş için tıklayın
HUMUS
Özgür Şef
Yarım kg kuru nohut
1 su bardağı tahin
7-8 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
5 diş ezilmiş sarımsak
1 demet kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı şeker
Yapılacağı tarihten bir gece evvel nohut, karbonat ile birlikte tencereye koyulur ve üstünü kapatacak kadar su ilave edilir. Sabah sudan çıkarılır, yıkanır ve tencerede 10 dakika kaynatıldıktan sonra suyu dökülür. Nohutun üzerine ayn bir yerde kaynatılmış sıcak su, şeker ilave edilir ve yumuşayana kadar (yani çatal ile bastınlarak ezilebilecek kıvama gelene kadar) kaynatılır. Su daha sonra kullanılmak üzere bir kenara koyulur (nohutun kaynatılması için düdüklü tencere de kullanılabilir. Ayrıca, hazır kaynatılmış nohut da kullanılabilir).
Bu şekilde haşlanmış nohuttan 1 kahve fincanı alınıp sonra kullanılmak üzere kenara koyulur. Geriye kalan nohut robo chef tarzı bir makineyle krem şekline gelene kadar ezilir ve çukur kaba koyulur. Krem şekline gelmiş nohuta tahin, kimyon, pul biber (isteğe bağlı), tuz, sarımsak ve limon suyu ilave edilir. Tahta kaşık veya el mikseri ile sürekli karıştırılır. Karışım fazla pekleşecek olursa, nohutun kaynamış olduğu sudan 1 kaşık ilave edilir. Burada dikkatle ve az az su ilave edilmelidir. Su fazla olursa humus çok gevşek olur. Peklik kıvamı bu şekilde su ile regüle edilerek "püre" pekliğinde olmalıdır. Eğer humus çok gevşek olursa, tahin ilave etmek suretiyle daha pek bir kıvam oluşturulabilir (burada dikkat edilmeli çünkü tahin ilave edilirse, bu işleme ilave limon suyu ve tuz da gerekecektir).
Servis tabağına koyulur, üzerine kıyılmış maydanoz, 1 kaşık kimyon, kaynamış ve kenara ayrılmış bütün nohutlar dekoratif olarak serpiştirilir, zeytinyağı gezdirildikten sonra servis edilir.
ŞEFTALİ KÖFTESİ
Özgür Şef
Çifte çekilmiş Yarım kg dana ve yarım kg yağlı kuzu kıyması
1 demet ince kıyılmış maydanoz
3 büyük boy rendelenmiş soğan
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı karabiber
5 adet kuzu gömleği (ince kısmı kullanılacağı için daha fazla kuzu gömleği gerekebilir)
Kuzu gömleğinin hazırlanışı: Kuzu gömlekleri un ile ovuşturularak yıkanır. Daha sonra sirkeli suya yatırılarak 5 dakika bekletilir. Kuzu gömlekleri tekrar ovuşturularak yıkanır ve temiz su ile durulanır. Kuzu gömleklerinin ince bölümleri, kenarları 5 cm uzunluğunda kare şeklinde kesilerek köfteleri sarmak üzere hazırlanır.
Köftelerin hazırlanışı: Kıyma tüm malzeme ilave edilerek iyice yoğrulur. Önceden hazırlanmış kuzu gömlek parçalarının üzerine köfte büyüklüğünde kıymalar yerleştirilerek dolma gibi sarılır. Köfteler, piştiği zaman küçüleceği için kuzu gömleği içine koyulan kıyma bol olmalıdır.
Köftelerin pişirilişi: Şeftali köfteleri, pişirilirken çok duman çıkaracağından dolayı açık havada ve mangalda pişirilmelidir. Sıcakken, doğranmış maydanoz, kuru soğan ve sumak karışımı eşliğinde, yoğurt veya humus ile servis edilir.
BULGURLU TEPSİ KÖFTESİ
Özgür Şef
2 su bardağı ince bulgur
300 gr. yağsız dana kıyması (3 kez çekilmiş, sakız gibi)
1 çay kaşığı tuz
2 bardak sıcak su
1 kg dana kıyması (2 kez çekilmiş)
1 demet kıyılmış maydanoz
4 büyük boy ince doğranmış soğan
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 paket dolmalık fıstık
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
150 gr. tereyağı
Bulgurun hazırlanışı: Bulgur çukur bir kaba koyulur. Üzerine sıcak su dökülür, tuz ilave edilir ve üstü kapatılarak, soğuyana kadar bırakılır. Bu zaman içerisinde, bulgur şişer ve kabarır. Soğuduktan sonra bulgur çukur kaptan geniş yassı bir tepsiye geçirilir ve 3 kez çekilmiş dana kıyması ilave edilerek 1 saat sürekli yoğrulur. Kıvamına gelip gelmediğini anlamak için, yoğrulmuş bulgurdan bir top alınır ve parmakla köfte şekline getirilmeye çalışılır.
Kıymanın hazırlanışı: Ayçiçekyağı tavaya dökülür, soğan ve kıyma yağa ilave edilir, yarım çay bardağı su üzerine gezdirilir ve orta ateşte, tava ısıtılmaya başlanır. Kıymanın rengi dönünce ve suyunu çektiği zaman, ateş kapatılır; tuz, tarçın, karabiber, dolmalık fıstık ve maydanoz ilave edilir ve karıştırılır. Kıyma hazırdır.
Tepsi köftesinin yapılışı: Fırın tepsisinin altı yağlanır. Yoğrulmuş bulgur, iyice bastırılarak 1 cm kalınlığında tepsiye yayılır. Hazırlanmış kıyma yayılmış bulgurun üzerine eşit şekilde yerleştirilir. Geriye kalan yoğrulmuş bulgur parça parça alınarak elde 1 cm kalınlığına getirilir ve parça parça kıymanın tüm yüzeyini kapatacak şekilde yerleştirilir. Parçalar yerleştirildikten sonra tekrar iyice bastırılır. Eritilmiş tereyağı bulgurun yüzeyine fırça ile sürülür. Köftenin daha iyi pişmesi ve kolay servis edilebilmesi için kare kare veya baklava şeklinde kesilmelidir. 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir ve fırın tepsisinde servis edilir.
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5 Sonraki »
|
|