|
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5 Sonraki »
GÖZLEME
Ergun Köknar
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı yatıyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı limon suyu
250 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yeterince tuz
Unu hamur tahtasına eleyip, ortasını açınız. Açılan yere yoğurdu, sıvıyağı, limon suyunu, karbonatı, tuzu koyup, su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapınız, iyice bütünleşince bölerek beş parçaya ayırınız. Bezeleri 2-3 mm. kalınlığında açıp, erittiğiniz katıyağ ile yağlayınız. Üçe katlayıp tekrar yağlayınız. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırlayıp, 20 dakika dinlendiriniz. Peyniri rendeleyip maydanozla karıştırınız. Dinlenen hamurları, kare şeklinde açınız. Bir kenarına içi koyup, öteki kenarını üstüne katlayınız. Kenarlarını bastırıp, saç veya teflon tavada, altını üstünü kızartınız. Sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: İstediğiniz içi kullanabilirsiniz.
SEBZELİ GERDAN
Ergun Köknar
2 adet kuzu gerdanı
1 su bardağı iç bezelye
2 adet havuç
2 adet iri patates
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
Yeterince tuz, karabiber, limon suyu
Kuzu gerdanları yıkanıp temizlendikten sonra bir tencereye konup haşlanır. Zaman zaman haşlama suyunun üstüne biriken köpükler bir kaşıkla toplanıp atılır. Gerdanlar iyice haşlandıktan sonra, tencereye bir bardak iç bezelye atılır, iki adet havuç temizlenip doğranır, tencereye ilave edilir. Patatesler de aynı şekilde arzu edilen büyüklükte doğranıp haşlamaya katılır. Bir demet taze soğan, yeşil yapraklarını da doğrayarak ilave edilir. Tuzu, biberi konup, havuç ve patatesler pişene kadar haşlamaya devam edilir. Etler, kemiklerinden ayrılmaya başlayınca ateşten indirilir, ince kıyılmış dereotu ile süslenip limon sıkılarak sıcak sıcak ikram edilir.
KARNABAHAR MUSAKKASI
Ergun Köknar
1 kg. karnabahar
250 gr. kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 baş soğan
3 çorba kaşığı katıyağ
1 adet limon
Yeterince tuz
Karnabaharı yıkayıp temizleyiniz. Çiçekleri birbirinden ayırarak koçanından koparınız. Bir tepsiye diziniz. Öte yandan kıymayı ince doğranmış soğanla kavurunuz, içine tuzunu, biberini ekiniz. Domates veya domates salçasını ekleyip iyice kavurunuz. Tepsiye dizdiğiniz karnabaharların üstüne arasına hazırladığınız bu kıymayı dökünüz. Karnabaharların yarısına kadar sıcak su ilave ediniz. Üzerine bir limon sıkıp tepsiyi ateş üzerine koyunuz. 15-20 dakika karnabaharlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz, isterseniz tepsiyi fırına sürüp, fırında da pişirebilirsiniz. Karnabahar musakka biraz ekşi olmalıdır, bunun için limon suyunu ona göre ayarlamalısınız. Ateşten alıp sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: Kıymanın içine nane veya kekik koyarak bir başka tad elde edebilirsiniz.
BİŞİ (TOKAT)
Ergun Köknar
1 adet ekmek hamuru
1 çay bardağı sıvıyağı
Kızartma yağı
1/2 çay bardağı ılık su
Fırından ekmek hamuru satın alınız. Ortasını açıp, ağır, ağır bir çay bardağı sıvıyağı, yoğurarak ekmek hamuruna yediriniz. Yarım çay bardağı ılık suyla hamuru yoğurarak, yumuşak bir hale getiriniz, iyice bütünleşen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle avucunuzda döndürerek 5-6 santim çapında yuvarlaklar yapınız. İki elinizle bu yuvarlak topu bastırarak yassılaştırınız. Kızgın yağa atıp altını üstünü kızartınız. Bişinin büyüklüğü sizin arzunuza kalmıştır. Kızartığınız hamurların, bir emici yüzey üzerinde, fazla yağlarını emdiriniz. Sıcak sıcak, üzerine bal, reçel, marmelat dökerek ikram ediniz. Ayrıca peynirle de yenebilir. Arzu ederseniz üzerine domatesli, kıymalı salça döküp de ikram edebilirsiniz.
Not: Bu börek Tokat yöresinin mahalli bir yemeğidir.
ÇİĞ BÖREK
Ergun Köknar
2 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
İçi için:
500 gr. koyun kıyması
2 adet iri soğan
2 iri domates
1 demet maydanoz
Yeteri kadar tuz, karabiber, su
Unu eleyiniz. Ortasını açıp yumurtaları Kırınız. Su ve tuzla kulak memesi kıvamında yoğurarak bir hamur yapınız. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp, yaş bez altında 20 dakika bekletiniz. Her bezeyi küçük bir tabak büyüklüğünde açınız. Her dairenin üstüne içini koyup kapatınız. Çok kızgın zeytinyağında kızartınız. Sıcak sıcak ikram ediniz.
İçinin yapılışı: Soğanları çok ince doğrayınız. Domateslerin kabuklarını çıkarıp fındık büyüklüğünde doğrayınız. Bir tencere içinde kıymayı, hazırladığınız domates ve soğanı koyarak, tuzunu biberini ekip biraz su ilave edip hafif ateşde kavurunuz. İki taşım kaynatıp, soğutunuz.
KURU PATLICAN DOLMASI
Ergun Köknar
250 gr. kuru patlıcan
2 baş soğan
250 gr. dolmalık kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı katıyağ
Yeterince tuz, biber, tarçın, dövülmüş karanfil
Kuru patlıcanı haşlayıp yumuşatınız. Etli dolma içini bildiğimiz usûlde yapınız. İçine, bu dolmaya özel olarak bir tutam tarçın, iki diş dövülmüş karanfil katınız. Haşladığınız patlıcanların içini doldurunuz. Tencereye hazırladığınız dolmaları itinayla diziniz. (Dolma içleri gevşek dolacak ve tencereye sıkıştırmadan dizilecek.) Üzerine sıcak suyu ve yağı taksim ediniz. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişiriniz. Arzu ederseniz, üzerine iki yumurta ve bir limonla yapacağınız terbiyeyi dökerek, sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez ürünlerinden biri de kurutulmuş sebzelerdir. Bunların içinde kuru patlıcan en ilgincidir. Şimdilerde, büyük gıda pazarlarında, her kentte kurutulmuş sebze bulmak mümkün. Eskiden her ev kendi sebzesini, kendi kurutur ve tüketirdi.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.09.2022
ETLİ KABAK DOLMASI
Ergun Köknar
1 kg. dolmalık kabak
300 gr. az yağlı kıyma
1-2 baş soğan
2 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı katıyağ
2 adet domates
1 demet dereotu
Yeterince tuz, karabiber
Kabakları kazıyıp sapını kesiniz. İçini oyacaklaoytıp çıkartınız. Kenarlarından etini fazla alıp inceltmeyiniz. Eğer küçük dolmalar yapmak istiyorsanız, iri kabakları kazıyıp, üçe, dörde bölünüz. Bu parçaların içini, dibini çıkarmadan oyunuz. Etli dolma içini, etli yaprak dolması içindeki gibi aynen hazırlayınız. Yalnız içine kabuğunu soyduğunuz domatesleri ilave ediniz, isterseniz, sulandırılmış domates salçası da koyabilirsiniz. Hazırladığınız bu içi, kaşıkla kabakların içine doldurunuz. Tencerenin içine, itinayla istif ediniz. Eğer küçük dolmalar yaptıysanız, bir kuşhaneye (düz dipli tencere) altları düz olduğu için oturtarak yan yana diziniz. Dolmaların arasına dereotu yapraklarını iri iri koparıp serpiştiriniz. Üzerine su, yağ ve limonsuyu koyup pişiriniz. Kabaklar ve kıyma pişince ateşten alıp, sıcak sıcak üzerine yoğurt dökerek ikram ediniz.
TAVA BÖREĞİ
Ergun Köknar
2 adet yufka
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
3-4 dilim beyazpeynir
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı süt
Yeterince tuz
Peyniri çatalla eziniz. Sert ve kurumuşsa rendeleyiniz. Bir porselen kaseye sütü sıvıyağı, yumurtaları, rendelenmiş peyniri kıyılmış maydanozu koyup karıştırınız. Yufkanın bir parçasını yağlanmış tavaya kenarlardan sarkacak şekilde yayınız. Üzerine bir kaşık harç koyup yayınız. Diğer yufkayı parçalara bölüp, harcın üzerine gelişigüzel koyup, aralarına tekrar harç dökünüz. Tavanın kenarlarından sarkan yufkaları üste kapatıp, bunun da üstüne kalan harcı dökünüz İyice yayınız. Üzerine bir kapak kapatınız. Hafif ateş üzerine tavayı koyup ısıtmaya başlayınız. Arada bir tavayı silkeleyerek tavanın her tarafının ısınmasını sağlayınız Böreğin altı kızarınca, kapak yardımıyla altüst edip, üst tarafını da kızartınız. Her iki yanı pışınce servis tabağına alıp keserek sıcak sıcak ikram ediniz.
MUSKA BÖREĞİ
Ergun Köknar
3 adet hazır yufka
4 çorba kaşığı erimiş katıyağ
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
İçi için:
250 gr. beyazpeynir
1/2 demet maydanoz
Porselen bir kase içine yumurtaları kırınız. İçine erimiş katı yağı, sütü ekleyip iyice karıştırınız. Yufkaları genişçe bir yere serip üzerine fırçayla hazırladığınız harcı surunuz. Diğer yufkayı üstüne serip, karışımdan sürünüz. Bütün yufkalar bitinceye kadar bu işleme devam ediniz. Sonra keskin bir bıçakla yufkalardan 10 santim genişliğinde şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yufkalardan bir şerit parçası alıp, ucuna peynirli içden koyup, muska gibi katlayınız. Önceden yağlanmış tepsiye dizmeye başlayınız. Bütün yufka şeritleri bitene kadar bu işleme devam ediniz. Önceden ısıtılmış fırın tepsiyi sürüp, böreklerin altı üstü pembeleşinceye kadar pişiriniz. Soğutmadan sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: Yağlanmamış yufka şeritlerine, saracağınız içle yapacağınız muskaları, kızgın yağda kızartarak bir çeşit muska böreği yapabilirsiniz.
LAHANA KAPAMASI
Ergun Köknar
1 adet orta boy lahana
300 gr. kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı fıstık
2 baş soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
Yeterince tuz, kırmızı biber
Lahananın koçanını bıçakla oyarak koni şeklinde çıkarınız. Yıkayıp oyulan kısma tuz koyup, yumuşayıncaya kadar haşlayınız. Haşlama suyunu mümkün olduğu kadar az koyunuz. Suyunu süzüp soğutunuz. Soğuyunca la-hana'yapraklarını tek tek ayırınız. Bir tencerede kıymayı, doğranmış soğan, yağ, fıstıkla karıştırarak, az bir şey kavurunuz. Sulandırılmış salçayı ve yıkanmış kuşüzümlerini ilave edip bir iki el karıştırınız. Bir tepsiye bir kat lahana yaprağı, üzerine bir iki kaşık kıyma içi koyarak, lahana ve iç bitene kadar kat kat döşemeye devam ediniz. Döşeme bitince, keskin bir bıçakla börek keser gibi kare kare lahanayı bölünüz. Bir iki bardak sıcak su koyup, tepsinin kapağını kapatarak yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Kestiğiniz kareleri tabaklara alıp sıcak sıcak ikram ediniz.
PIRASA MUSAKKASI
Ergun Köknar
1 buçuk kg. pırasa
250 gr. yağlı kıyma
1 baş soğan
1 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tarçın
Pırasaların kök tarafını kesip, iyice yıkayınız. Yeşil yapraklarının büyük bir kısmını kesiniz. Hazırladığınız pırasayı halka halka kesiniz. Tuzlu suya atıp bekletiniz. Soğanları ayıklayıp, yıkayınız. Çok küçük yemeklik doğrayı-nız. Bir tencerenin içinde soğanları kıymayla beraber kavurunuz. Kıyma suyunu salıp çekince tuzunu, biberini ilave ediniz. Bir çay kaşığı tarçın ekip, iyice karıştırınız. Tencerenin dibine bir kat kıymalı soğanı yayınız. Üzerine halka halka doğradığınız pırasadan bir sıra diziniz. Pırasa bitene kadar kat kat dizmeye devam ediniz. Dizme işi bitince, et suyunu üzerine dökünüz. Çok hafif ateşte hiç karıştırmadan pırasalar pişene kadar tencerenin-kapağı kapalı olarak pişiriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz. Üzerine limon sıkılarak da yenilebilir.
Not: Bu yemeği kıymanın yağıyla pişirmenizi öneririm.
PUF BÖREĞİ
Ergun Köknar
500 gr. un
2 çorba kaşığı katıyağ
250 gr. kıyma veya peynir
1/2 demet maydanoz
1 baş soğan
1 adet yumurta
Yeterince tuz, biber, kızartma yağı
Hamur tahtasında dediğiniz unun ortasını açınız. Kenarlarına tuz, ortaya yumurta, bir kaşık yağ koyup, ılık suyla bir hamur tutunuz. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurup bütünleştiriniz. Yarım yumurta büyüklüğünde bezelere ayırınız. 10 dakika dinlendiriniz. Bezeleri 10-15 santim çapında açıp, üzerine eritilmiş yağ sürünüz. 4-5 tanesini üst üstte koyunuz. En üste gelene yağ sürmeyiniz. Hamur bitene kadar bu işlemi sürdürünüz. Beklettiğiniz bezelerden birini alıp 2 milimetre incelikte açınız. Hazırladığınız içi yufkanın üst ortasına koyup, kenarlarıyla üstünü kapatınız. Bir bardak veya kesici kalıpla yarım daire şeklinde parçalar çıkarınız, kızgın yağda kızartıp, yağını süzdürdükten sonra sıcak sıcak ikram ediniz.
PATATES MUSAKKASI
Ergun Köknar
1 kg. patates
250 gr. yağlı kıyma
3 kaşık katıyağ
3 baş soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Patatesleri yıkayıp soyunuz. Halka halka doğrayınız. Doğradığınız patatesleri, tuzlu suya atıp bekletiniz. Soğanları çok ince küçük küçük doğrayınız. Bir tencerede kıymayla beraber kavurunuz. Kıyma suyunu salıp çekince, içine tuzunu, biberini atıp bir iki karıştırdıktan-sonra, ateşden alınız. Patatesleri tuzlu sudan çıkarıp, suyunu süzüp, kurulayınız. Kızgın yağda az bir şey kızartınız. Bir kapaklı tepsiye önce kavurduğunuz kıymayı yayınız. Üzerine bir sıra kızarmış patates diziniz. Kıyma ve patates bitene kadar kat kat dizmeye devam ediniz. Dizme işi bitince, et suyunu üzerine dökünüz. Domates salçasını sulandırıp ilave ediniz. Tuzunu, biberini ekip (kıymaya koyduğunuz tuz ve biberi hesap ederek ekiniz) orta halli ateşde suyunu çekip yağı kalana kadar pişiriniz. Sakın Karıştırmayınız. Pişdikden sonra sıcak sıcak ikram ediniz.
KABAK BASTI
Ergun Köknar
500 gr. kabak
250 gr. yağlı kuşbaşı et
1 baş iri soğan
1 çorba kaşığı katıyağ
2 adet domates veya 1 kaşık salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
10 dal nane
1 adet limon suyu veya 1 fincan koruk suyu
Yeterince tuz
Kabakların sap ve uç taraflarını keserek kabuklarını kazıyınız. İki parmak kalınlığında doğrayıp yıkayınız. Eti yıkayıp tencereye koyunuz. Suyunu salıp çektikten sonra, çok ince doğradığınız soğanları ilave ediniz. Pembe-leşinceye kadar kavurunuz. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarınız. Küçük küçük doğrayıp soğanlara ilave ediniz. Üzerine halka halka doğradığınız kabakları muntazam diziniz. Naneleri ince ince parçalayıp kabakların üzerine serpiştiriniz. Tuzunu, biberini ekip üzerine kadar su Have ediniz. Bir adet limonun suyunu sıkıp veya koruk suyunu döküp tencerenin kapağını kapatınız. Hiç karıştırmadan, çok hafif ateşde kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
SARMA BÖREK
Ergun Köknar
3 adet hazır yufka
3 adot yumurta
1 su bardağı yoğurt
125 gr. katıyağ
3-4 dilim beyazpeynir
Yeterince tuz ve maydanoz
Yumurtaları geniş bir kaseye kırıp, içine erimiş katıyağ, peynir ve ince kıyılmış maydanoz koyup, çırpınız. Yufkayı masaya yayıp üzerine bir kepçe hazırladığınız içden Koyunuz. İçi yayıp üzerine ikinci yufkayı örtünüz. Üzerine tekrar bir kepçe iç koyup, yayınız. Üzerine üçüncü yufkayı koyup, kalan içi üstüne yayınız. Sonra hepsini birden bir kenardan başlayarak rulo yapar gibi sarmaya başlayınız. Sarma işi bitince, itina ile tepsiye koyup, buzdolabına yerleştiriniz. Sardığınız yufka 3-4 saat buzdolabında bütünleşmesi için beklemelidir. Bütünleşen sarmayı, buzdolabından çıkarıp, keskin bir bıçakla 3-4 santim eninde dilimlere kesiniz. Her dilimi yağlanmış bir fırın tepsisine yatırarak diziniz. Orta hararetli fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişiriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: Böreği istediğiniz içle yapabilirsiniz. Yufkanız ne kadar ince olursa o kadar lezzetli olur.
AYVA DOLMASI
Ergun Köknar
6 adet ayva
250 gr. yağlı iki kere çekilmiş kıyma
1 çorba kaşığı kişniş
1 fincan pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
2 fincan su
1 su bardağı şeker veya pekmez
Ayvaların aynı büyüklükte olanlarını seçip alınız, iyice yıkayıp, sap taraflarından bir kapak kaldırınız. Dolma oyacağıyla çekirdek yuvasını ve etinden bir parçasını oyarak çıkarınız. Pirinci az bir şey suyla haşlayınız. Kıymayı ateşte bir iki dakika kavurarak suyunu salınca çektirmeden ateşten indiriniz. Kişnişi yıkayıp, haşlanmış pirinçle beraber kıymaya katıp karıştırınız. Tuzunu ilave edip iyice yoğurunuz. Çok sıkıştırırsanız dolma içi ayvanın suyuyla pişmez, sert ve tıkız olur. Lezzeti kaçar. Fırına girecek cam tencereyi yağlıyarak içi dolmuş ayvaları yan yana diziniz. Tencereye tam oturmayanların altlarından biraz kesip düzleş-tiriniz. Ayvaların üzerine tereyağını fındık büyüklüğünde koyunuz. Yarı beline kadar su koyup, tencerenin kapağını kapatıp fırına sürünüz. Bir iki taşım kaynayınca, fırından çıkarıp şekerini veya pekmezini ilave ediniz. Çok hafif ısıda ayvalar yumuşayıncaya kadar pişriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
KUSKUS
Ergun Köknar
250 gr. kuskus
10 su bardağı su
2 çorba kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı tereyağı
Yeterince tuz, peynir, et veya tuvuksuyu
Bir tencereye su, tuz ve sıvıyağ koyarak kuskusları haşlayınız. 10 dakika haşladıktan sonra ateşten alıp suyunu süzüp soğuk sudan geçiriniz. Bir tencereye bir bardak et veya tavuksuyu koyarak kaynatınız. Et veya tavuk suyu yerine sade içme suyu da olabilir. Su kaynayınca içine kuskusları atınız. Yeterince tuz ve beyazpeynir koyarak orta haraketli ateşte 5-10 dakika ağır ağır pişiriniz. Kuskuslar suyunu çekip yumuşayınca, 3 çorba kaşığı katıyağı katıp, karıştırarak yağı her tarafa yediriniz. Yağ donanmadan sıcak sıcak servis yapınız.
Not: Kuskus bir çeşit makarnadır. Makarnayla yapılan her türlü yemek çeşidi yapılabilir. Parça etli, kıymalı, sebzeli kuskus yemekleri yaparak ayrı lezzetler yapabilirsiniz.
PİRUHİ
Ergun Köknar
500 gr. irmik
6 kaşık katıyağ
2 su bardağı yoğurt
1 bardak süt
2 adet yumurta
250 gr. beyazpeynir
1 demet maydonoz
Yeterince tuz, haşlama suyu, sıvıyağ
İrmiği hamur tahtasına eleyerek ortasını havuz gibi açınız. 2 adet yumurta kırarak ılık suyla sert bir hamur yoğurunuz. Hamurun üstünü nemli bezle örterek serin bir yerde bir saat dinlendiriniz. Hamurdan aldığınız bezeleri, 10 santim çapında 3-4 mm. kalınlığında, merdaneyle açınız. İçine ince kıyılmış maydanozu karıştırınız, beyaz-peynirden bir parça alarak koyunuz. Tatar-böreği yapar gibi kapatınız. Bir tencerede tuzlu, sıvıyağlı su kaynatınız, iyice kavna-yınca yaptığınız börekleri, bu suya atıp haşlayınız. Hamurlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Bir kevgirle sudan alıp, süzdükten sonra servis tabağına koyunuz. Üzerine sulandırılmış yoğurt dökerek ikram ediniz.
Not: İsteyenler yoğurdun üzerine eritilmiş tereyağı dökebilirler.
PIRASA DOLMASI
Ergun Köknar
1 kg. dolmalık pırasa
2 baş soğan
250 gr. dolmalık kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
2 adet yumurta
1 adet limon
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı katıyağ
Yeterince maydanoz, tuz, karabiber.
Pırasaları yıkayıp, sakallarını kesiniz. Yeşil kısmıyla beyazını keserek ayırınız. Beyazlarını alıp 5-6 santim boyunda doğrayınız. Tekrar iyice yıkayınız. Çok az suyla haşlayınız. Pırasalar az bir şey yumuşayınca ateşten alıp, suyunu süzünüz. Etli dolma içini daha önce tarif ettiğimiz gibi hazırlayınız. Haşladığınız pırasaların her katını bir yanından keserek ayırınız. Yaprak yaprak olan pırasa katlarına bu içten koyup, kapatarak sarınız. Kuşhaneye hazırladığınız dolmaları itinayla diziniz. Suyunu ve yağını ilave edip, orta hararetli ateş üzerinde ağır ağır pişiriniz, indireceğinize yakın limonu yumurtayla karıştırınız, dolmaların üzerine dökerek, terbiyesini katınız. Bir taşım kaynatıp kuşhaneyi ateşten alınız. Sıcak sıcak ikram ediniz.
KURU FASULYE PİLAKİSİ
Ergun Köknar
500 gr. kuru fasulye
1 adet patates
1 adet kereviz
1 adet havuç
2 adet soğan
10 diş sarımsak
3 adet yeşil sivrlbiber
1 demet maydanoz
1 su bardağı zeytinyağı
Yeterince tuz
Limon
Bir gün Önceden fasulyeyi ıslatınız. Islattığınız fasulyeleri haşlayınız. Yarı pişmiş bir haldeyken, ateşten alıp suyunu süzünüz. Tencereye zeytinyağını koyunuz. Küçük küçük doğradığınız soğanı bu yağda az bir şey kızartınız. Daha önceden kabuğunu soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız kereviz ve patatesleri yağa atınız. Havuçları temizleyip, dilimledikten sonra ilave ediniz. Sarmısak dişlerini ayıklayıp, bütün olarak ekleyiniz. Yeşil biberin çekirdekleri çıkarıp ince ince doğrayıp ilave ediniz. Hepsini birden tuzlayıp, suyunu koyunuz. Orta hararetli ateş üzerinde pişiriniz. Ağır ağır pişirerek suyunu çektiriniz. Su fasulyelerin seviyesinin altına düşüp, fasulyeler iyice yumuşayınca, ateşten indiriniz. Ilıtıp, bir kayık tabağına dökünüz. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyiniz. İyice soğuttuktan sonra ikram ediniz.
Not: Limon tabaklara alındıktan sonra sıkılmalıdır. Ayrıca pilaki limon yerine sirke dökülerek yenirse başka bir lezzet kazanır.
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5 Sonraki »
|
|